Tänä vuonna on julkaistu kaksi hienoa kirjaa kahvista. Kahvin ystävänä (tumman paahdon) tämä lämmittää minua kuin tuo ihana kuuma juoma viileässä syysillassa – vaikka onhan sitä jääkahviakin. Nämä luen heti kun kirjatilaukseni saapuvat. :)

 

Kuumana kahviin : kahviharrastajan käsikirja
Anette Moldvaer

kuumana_kahviin_kahviharrastajan_kasikirSuomalaiset ovat maailman kovimpia kahvinjuojia. Viime vuosina meilläkin kahvikulttuuri on monipuolistunut hämmästyttävällä vauhdilla, ja perinteinen suodatinkahvi on saanut rinnalleen baristan taikomia mitä mielikuvituksellisimpia kahvijuomia.

Tämä kirja sukeltaa syvälle ja laajalle kahviin. Kuumana kahviin opastaa kotibaristan herkullisen kahvijuoman valmistamiseen vaihe vaiheelta, esittelee tuotantoalueet ja lajikkeet havainnollisin kartoin, avaa paahtamisen salat sekä tarjoaa yli 100 kahvireseptiä jokaiseen makuun.

Norjalainen Anette Moldvaer on paahtanut baristojen maailmanmestaruuskisan voittaneen espresson kolmena peräkkäisenä vuotena ja voittanut maistajien maailmanmestaruuden vuonna 2007. Hän on ollut perustamassa Square Mile Coffee Roasters -paahtimoa Lontooseen, tuomaroi kahvialan kilpailuja ja kiertää maailmaa etsimässä niitä parhaita kahveja. (Docendo)

 

Kahvi : suuri suomalainen intohimo
Petri Nieminen, Terho Puustinen

9789513178659_frontcover_final.jpgSuomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa suhteutettuna väkimäärään. Mikä onkaan meille niin läheisen juoman tarina, mikä tekee suomalaisesta kahvikulttuurista erityisen? Kirjassa kuvataan elävästi kahvin historiaa ja ruoditaan suomalaisten erityisyyttä kahvin kuluttajina. Kirjassa esitellään kahvikulttuurin elinkaari pappiloiden juhlajuomasta nykypäivän kanniskelukahveihin.

Kirja kertoo myös eri kahvilajikkeista ja kahvin paahtamisesta: millaista on hyvä kahvi ja miten sitä valmistetaan omassa keittiössä. Uusi kahvikulttuuri tekee tuloaan myös meillä, eikä kirjassa unohdeta kahvilla hifistelijöitäkään. Kiinnostavan ja hyödyllisen tiedon sekä hauskojen tarinoiden lisäksi kirjasta löytyy myös kahvijuomien reseptejä. Kirjaa lukiessa leijailee kahvin tuoksu nenään, ja on pakko todeta: Minä juon nyt kahvia! (Tammi)

 

On lisättävä teenkin ystävänä (erityisesti yrttiteen [joka ei itse asiassa ole teetä...]) vielä Pirkko Arstilan Teen ystävän kirja.

 

Hanna