Helsingin kirjamessuilta tuli ostettua monta kirjaa, joita en ole ehtinyt vielä lukea, mutta jotka vähäiselläkin katselulla ja selailulla ovat vakuuttaneet minut erinomaisuudestaan.

 

Temppelin hämärästä matsurin vilinään : nojatuolimatka Japanin kulttuurihistoriaan
Raisa Porrasmaa, Petri Artturi Asikainen

6d2dcc779931ce4e8c997256d5239358.jpgMiksi auringon jumalatar piiloutui luolaan ja miksi soturimunkit uhmasivat vallanpitäjiä? Mikä villitsi Edo-kauden japanilaiset matkailemaan? Entä mitä tuumasivat hovinaiset, kun potkupalloharrastus levisi 1000-luvulla hovimiesten keskuudessa?

Temppelin hämärästä matsurin vilinään valaisee Japanin historian suuria linjoja ja pieniä yksityiskohtia. Japanologi Raisa Porrasmaa vie lukijan temppelien hämystä värikylläisten kansanjuhlien pyörteisiin. Runsaasti kuvitetun kirjan sivuilta leijuvat niin katukarkeloiden ruokakojujen aromit kuin buddhalaistemppelin hiljaisuudessa savuavien suitsukkeiden tuoksut.

Ota siis mukava asento ja lähde kiertämään historiallista Japania, missä nykyaika ja menneisyys kietoutuvat saumattomasti yhteen. (Atena)

Olin etsinyt Japanista kertovaa hyvin toteutettua kirjaa pitkään, ja nyt sen löysin! Toki muistamme, että tietokirjailija, tutkija ja kääntäjä Raisa Porrasmaa on kirjoittanut vuonna 2012 myös teoksen Japani pintaa syvemmältä.

 

Pohjolan onnelat : karu totuus Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta (ja Islannistakin)
Michael Booth

pohjolan_onnelat.jpgPohjoismaat kiilaavat kärkisijoille aina kun jossain selvitetään maailman parhaita paikkoja asua ja elää. Pohjoismainen ruoka, televisiosarjat, hyvinvointivaltio ja neuleet ovat kuuminta hottia maailman mediassa. Tanskaan asettunut brittikirjailija ja pohjolafani Michael Booth päätti selvittää miksi.

Miksi tanskalaiset ovat maailman onnellisin kansa, vaikka veroaste on maailman huippua? Jos Suomen koulujärjestelmä tosiaan on maailman paras, miksi suomalaiset pitävät ruotsalaismiehiä homoina? Ovatko kaikki islantilaiset oikeasti villejä? Mihin norjalaiset tuhlaavat öljyrahansa? Ja miksi kaikki muut Pohjoismaissa vihaavat ruotsalaisia?

Booth kiersi Pohjoismaita ottaakseen selvää, millaisia kansoja niissä asuu, mikä on niiden menestyksen salaisuus ja – mikä kiehtovinta – mitä ne ajattelevat toisistaan. Tuloksena on piikikkään hauska mutta rakkaudella kirjoitettu matkakertomus, jossa listasijoitukset eivät kykene kätkemään onneloiden kaikkia pimeitä puolia. (Docendo)

Michael Booth on kirjoittanut todella hauskasti ja osuvasti Pohjoismaista ja niiden asukkaista, siitä miten me olemme ja elämme. Kaikki ovat saaneet osansa, niin hyvässä kuin pahassa.

 

50 eläintä jotka muuttivat maailmaa
Eric Chaline

redirect.asp.jpgEläimet ovat luonnollinen osa ympäröivää maailmaa, ja niiden merkitys ihmiselle ja ihmiskunnan historialle on mittaamaton: eläimiä on hyödynnetty kautta aikojen ravintona, raaka-aineiden lähteenä, liikkumisen ja kuljettamisen välineenä ja lukemattomin muin tavoin. Toisaalta ihminen on kamppaillut vaihtelevalla menestyksellä torjuakseen monien vahingollisten eläinten aiheuttamia tuhoja.

50 eläintä jotka muuttivat maailmaa on kauniisti kuvitettu teos, joka esittelee mittavan määrän ihmisille tärkeitä tai muuten merkittäviä eläimiä hevosesta heinäsirkkaan. Mielenkiintoiset tarinat hahmottavat historiaa vuosituhansien ajalta ja muistuttavat lukijaa siitä, miten riippuvainen ihminen on aina ollut ympäröivästä luonnosta. (Moreeni)

Eric Chaline on kirjoittanut myös teoksen 50 konetta jotka muuttivat maailmaa. Saman sarjan kirjoihin kuuluu Bill Lawsin 50 kasvia jotka muuttivat maailmaa. Hienoja kaikki!

 

Hanna